Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Петко Вълков: Отрицателните лихви удрят спестителите, без да расте потреблението

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Светът е бизнес, 25.10.2019

През последните 10 години ние наистина живеем в условия на ниски лихви, но те ще се запазят и през следващите няколко години при тези нива на пазарни условия. Паричната политика сама по себе си не може да реши структурни проблеми в икономиката и за целта е нужно съдействието и на правителствата. Това становище изрази Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Какво наследство остави Марио Драги като управител на ЕЦБ

Оценката на Петко Вълков е, че преобладават положителните неща, които Марио Драги е реализирал.

"След като еврото бе под натиск, предприетите от Драги политики впоследствие доведоха до стабилизирането му и ръст в еврозоната, както и на силно намаляване на доходностите по облигациите. Не на последно място той оставя еврозоната с най-ниските нива на средна безработица от 2008 г. насам".

"Неговата парична политика бе експанзивна, докато големи икономики в еврозоната, начело с Германия, предприеха ограничителни фискални политики. Най-голямата критика към него е, че оставя една институция, която няма ресурс за последващи противодействия при нова криза. Донякъде поставя Кристин Лагард в ситуация, в която тя е с "вързани ръце", но това не е изцяло негова вина, а резултат от дългогодишна политика", уточни Вълков.

Петко Вълков отбеляза, че лихвите по кредитите и по спестяванията у нас се намират на едни от най-ниските си нива. Той допълни, че отрицателните лихви удрят спестителите, вместо да ги накара да увеличат своето потребление.

Още по темата

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес