Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Coface: България е сред малкото страни в ЦИЕ с ръст на обявилите несъстоятелност компании

Пламен Димитров, управител на Coface България, Светът е бизнес, 02.10.2019

Пламен Димитров, управител на Coface България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров, управител на Coface България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В 14 изследвани държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се отчита положителен тренд при обявилите несъстоятелност компании на годишна база. В едва 4 страни броят им нараства и България е една от тях, като увеличението е значително – 16%. Това каза Пламен Димитров, управител на Coface България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Има индустрии, в които се отчита доста голям риск и точно там са завишените компании, които обявяват несъстоятелност“, посочи Димитров.

Сред тях той открои тези на търговията на едро и търговията на дребно.

„Търговията на дребно се променя навсякъде. Модерната търговия измества традиционната, а тя е свързана с малки компании, които обявявайки несъстоятелност в даден момент, влизат в тази статистика“.

„В индустрията на недвижимите имоти също се увеличават компаниите, обявили несъстоятелност“, отбеляза гостът.

„Причината е, че в доста голяма част от проектите се използват т.нар. компании със специална инвестиционна цел, които приключват по един или друг начин своя жизнен път доста бързо след завършване на проект“.

„Въпреки че процентът изглежда голям за България, страната продължава да бъде с много добро сравнително ниво на компании, обявили несъстоятелност, спрямо другите държави в региона“, поясни гостът.

Сред най-устойчивите сектори у нас той открои този на здравеопазването, както и на адвокатите и счетоводните услуги.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес