Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Обективизацията на историята ще е от полза за Северна Македония

Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, Светът е бизнес, 01.10.2019

Историческият спор между България и Северна Македония се възприема като академичен, но той има и политически импликации. Необходимо е да се предложат решения, за да се стигне до конкретен резултат. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Политиците от двете страни на границата трябва да предлагат решения за изчистване на историческите спорове между София и  Скопие и интеграцията на Северна Македония в Европейския съюз и НАТО".

"Нужно е да се проведе общо заседание на двата парламента", коментира той.

"Обективизацията на историята трябва да се случи в самата Северна Македония като вътрешен процес. Трябва да се разбере, че това е в полза на страната. Осъзнавайки историческата си истина, Северна Македония може да нормализира отношенията си със страните на Балканите".

"Северна Македония за първи път върви в правилна посока. Очаква се скоро страната да стане пълноправен член на НАТО и да започне преговори с Европейския съюз", заяви Ризински.

"За първи път Скопие и София са в един блок. Това променя цялата картина на Балканите. България трябва да е лидер в този процес и публично да се излъчват послания на добросъседство".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес