Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Блокчейн проекти могат да получат до 100 хиляди долара

Валентин Алексиев, мениджър Инвестиции в AE Venture, Светът е бизнес, 25 септември 2019 г.

AE Venture е компания, която инвестира в стартъпи, използващи блокчейн технология. Вече направихме две издания на акселератора Starfleet и инвестирахме в 15 компании. Тази есен е третото издание, което ще се проведе в Малта. Това каза Валентин Алексиев, мениджър Инвестиции в AE Venture, в предаването Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков.

Алексиев посочи, че компанията кани стартъпи от цял свят, от които подбира около 15 и с тях прави една интензивна седмица на обучения. "След нея се избират най-добрите 8-10 участника, с които продължава едномесечна менторска програма", разказа още той, като добави, че на финала най-добрите получават оферта за инвестиция.

"До момента AE Venture има инвестиции от около 1,6 млн. долара в стартъпи, една част от които са от eternity-blockchain, друга от частни инвеститори", каза гостът.

"Финансирали сме три български проекта, останалите са от Германия, Кения, Словения, Хърватия, Сърбия и т.н. Ние сме базирани в България, но сме глобално работеща компания с партньори по целия свят".

Според Алексиев Африка е важен пазар и място, което се развива много бързо. "Те направо пропускат някакви стари технологии и започват да използват новите. Пример за това са мобилните плащания през телефон – те могат да са и от потребител към търговец, но и между отделните хора, което в Европа още е недостъпно", посочи той.

"Блокчейнът дава възможност върху него да се записват освен числа и скриптове, или т.нар. Smart-contracts. Числата може да се приемат и за валути, а смарт-контрактите не могат да се променят или изтриват в последствие. Това е гаранция за непроменяемост. Блокчейн може да се сравни с глобална счетоводна книга"

"От българските проекти сме инвестирали в един за децентрализирана борса, който се казва Waydecs – това на практика е борса, която не може да бъде спряна. Това включително значи и че „авторите“ и не могат да си тръгнат с парите на хората. Те имат много добри алгоритми за транзакции между блокчейни, което е рядкост, повечето борси правят транзакции само в един блокчейн", каза още гостът.

"Малта иска да се позиционира като страна, която е приятелска към криптообщността. Те имат и законодателство, което позволява на блокчейн фирми да се регистрират там и да оперират спокойно. Много държави по света нямат такова законодателство и дори се опитват да затварят и да пречат на подобни фирми. В закона в България няма разбиране за различните токени и ако една фирма желае да токенизира своите дялове, за нея е най-лесно да отиде в Малта и да го направи там".

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес