Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Време е Европа да окаже военна намеса в Либия

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, Светът е бизнес, 24.09.2019

В Либия наблюдаваме развръзката на сложен казус - правителството в Триполи срещу армията на Халифа Хафтар и сблъсъците между тях. Формированията на Хафтар са обсадили Триполи от поне половин година. Проблемът се състои в това, че няма централна власт и силен играч. Италия подкрепя правителството в Триполи, а САЩ, Египет, Саудитска Арабия, Франция - Халифа Хафтар. Либия е в състояние на дезинтеграция, което е опасно за Европа предвид бежанските потоци. Крайно време е Европа да започне мисия в Либия и тя да има военно отражение. Това мнение изрази Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Без намеса с военно отражение от страна на Европа в Либия всичките процеси остават в ръцете на други играчи, включително наркотрафикантите и организираната престъпност. Там започна и търговия с хора. Вижда се абсолютно беззаконие".

Британският върховен съд отсъди, че суспендирането на дейността на парламента във Великобритания в Лондон е незаконно.

По тази тема дипломатът Димитър Гърдев обясни, че това е поредният удар срещу Борис Джонсън и неговата кампания да неутрализира парламента.

"Следват преговори с Брюксел. По принцип бяха приети няколко предложения, които задължават премиера на Великобритания да направи излизането след сделка, така че според мен такава ще има. Въпросът е да бъдат представени реални аргументи от правителството", каза още гостът.

Иран

Забелязват се обединени позиции на САЩ и техните съюзници в Европа като Франция, Германия и Великобритания относно случващото се в Иран, спомена Димитър Гърдев.

"Ядрената сделка трябва да бъде задържана в някакво споразумение - излизането от него ще повиши градуса на напрежението в региона. Мисля, че ще се наложат определени условия за трафика в Персийския залив и следене на иранските съдове, които са под форма на санкции в момента".

Гърдев уточни, че към момента Турция и Катар подкрепят правителството в Триполи.

"Вълнува ме разширяването на ЕС и приемането на държавите от Западните Балкани. В последните няколко месеца наблюдаваме "студен душ" за Албания и Македония заради вътрешните проблеми на Франция и Холандия. Интересно е как ще се композира цялата ЕК и как ще се развият дебатите в парламента".

САЩ

"Американският президент Доналд Тръмп даде началото на новата президентска битка в САЩ с директните обвинения срещу най-силния кандидат, който в момента може да си позволи Демократическата партия в лицето на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Казусът бе свързан с Украйна и сина на Джо Байдън там".

Димитър Гърдев отбеляза, че републиканците имат мнозинството, така че импийчмънт е просто медиен похват. "Да, Тръмп има основание да бъде сърдит на предишното ръководство на Украйна. Разкритията за руска намеса и помощ също започнаха от Украйна", поясни още той.

По думите на дипломата Русия няма интерес Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. "В Сирия, ако има одобрение на въпроса ще мине през одобрението на Москва, както и на САЩ", изтъкна още той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес