Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Защо Фед понижи лихвите?

Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, Светът е бизнес, 19.09.2019

Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Понижението на лихвите, което Федералният резерв предприе, беше повече от очаквано. Динамиката на пазарите показва, че се очаква най-малко още едно понижение до края на тази година. Това каза доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Федералният резерв понижи лихвите, тъй като последните данни за американската икономика бяха много обезкуражаващи", коментира Сарийски.

„Последните данни за покупките на тежкотоварни камиони бяха повече от обезкуражаващи. На годишна база понижението на покупките на тези превозни средства е 80%. Това е достатъчно показателно за нагласите на бизнеса“.

Това не е единственият сигнал за наближаването на рецесия в САЩ, заяви той.

„Броят на лицата без здравна осигуровка нараства само за 1 година с над 2 млн. – от 25.5 млн. до 27.5 млн. души“.

Бяха публикувани данни за бедстващите домакинства в щата Мичиган, отбеляза гостът.

„Около 43% от домакинствата в щата живеят под прага на бедността, а около една трета са под прага на абсолютната бедност. Останалите ограничават харчовете си и следят стриктно разходите си“.

"78% от работещите американци не биха си покрили разходите, ако бъдат уволнени", допълни той.

„Американската икономика досега беше подкрепяна с различни стимули. Предстоящото за американската икономика не е добро. Поради тази причина Фед няма друг избор, освен да понижи лихвените проценти“.

Очаквайте видео с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес