Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Тихата дипломация на Европа ще предотврати военен конфликт в Близкия Изток

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 17.09.2019

Тихата деескалация на напрежението, провеждана от страна на Европа, ще позволи да се избегне един по-сериозен военен конфликт покрай кризата в Саудитска Арабия и Иран. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Европа е в много тежко положение, опитвайки се да осигури спазване на ядреното споразумение от страна на Иран, без да успява да убеди САЩ да го спазват“, посочи Кючуков.

Според госта отношението на Великобритания вече е насочено в перспектива след Brexit.

„Великобритания търси задълбочаване връзките със САЩ, особено по линия сигурността, затова и прие да участва във флотилията в Ормузкия пролив, докато всички други европейски страни отказаха“.

Той добави, че междувременно отношенията от двете страни на Атлантика по линия ЕС-САЩ се раздалечават.

„Въпросът е дали това е закономерност, или отклонение, причинено от настоящата американска администрация“.

По мнение на Кючуков има достатъчно обективни причини за това раздалечаване, а основна сред тях е, че светът вече определено върви към многополюсност, което означава, че САЩ губят доминиращо положение.

„Голямата неизвестна е доколко САЩ, запазвайки водещото си място, ще успеят да се акомодират в един свят с други глобални играчи, включително Китай, Русия, ЕС, Индия и пр.“.

Кючуков коментира и напрежението в Близкия Изток. Той посочи, че атаките срещу рафинериите на Саудитска Арабия на практика са пресечната точка на двете полета на един и същи конфликт- войната в Йемен и проблемите с ядрената програма на Иран.

„И в двата случая става дума за противопоставяне - от една страна на Иран, от друга страна на Саудитска Арабия по линията шиити и сунити. САЩ и Израел вече съвсем ясно подкрепят Саудитска Арабия“.

Според Кючуков големият проблем е как може да се търси решение. "Европа се чувства неуютно по отношение на тази война, защото се придържа към определена степен на лоялност към САЩ, които еднозначно подкрепят Саудитска Арабия, докато от друга страна Европа няма интерес от допълнителна дестабилизация в Близкия Изток, особено в икономически план“, добави той.

Вижте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес