Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Мораториумът върху търсенето на шистов газ у нас трябва да се измени

Иван Стамболийски, бивш директор на Булгаргеомин, и инж. Никола Сечкарьов, геолог, изследовател, Terroleum UGC, Светът е бизнес, 27.08.2019

Мораториумът за провеждане на фракинг операции в България трябва да бъде модифициран. Около това мнение се обединиха Иван Стамболийски, бивш директор на Булгаргеомин, и инж. Никола Сечкарьов, геолог, изследовател, Terroleum UGC, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Вниманието в последните години у нас е насочено изключително към морското сондиране, посочи Стамболийски. В известен смисъл буди безпокойствие фактът, че работите на суша са в изключително малък обем, няма инвеститори в тази сфера, добави той.

„Съвременното сондиране е високотехнологична производствена дейност. При правилното ѝ прилагане тя не носи никакви щети за околната среда“.

За всички години след налагането на мораториума голяма част от процесите, свързани с проучвателните дейности и фракинг технологиите, се промениха, отбеляза Сечкарьов.

„Територията безспорно крие своя потенциал и средни по големина компании искат и могат да започнат проучвания“.

Според него трябва да се даде шанс да се разбере какъв е потенциалът на шистовия газ у нас. Към настоящия момент никой не знае какви са запасите, а същевременно казваме, че няма да дадем и възможност някой да проучи и да каже цифрата, отбеляза Сечкарьов.

„България може да бъде до голяма степен енергийно независима“.

Според гостите трябва да има забрани и ограничения по повод фракинга, които обаче да са ясно разписани и по-скоро насочени преди етапа на започване на добива.

„Много от вредните, съпътстващи фракинга елементи, постепенно се отстраняват благодарение на опита на американската практика. Трябва да има ограничения и безусловно да бъде запазена българската природа. Би трябвало обаче България да е в течение на това, което става по света. Нашите специалисти трябва да знаят метода на работа и усъвършенстването му“.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес