Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Трябва да променим средата, ако искаме да прекратим войната по пътищата

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, „Светът е бизнес“, 22.08.2019 г.

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, „Светът е бизнес“, 22.08.2019 г. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, „Светът е бизнес“, 22.08.2019 г.

Проектозаконите за пътните превозни средства (ППС) са „абсурдни“ в този си вид, твърди Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Той предлага създаването на кодекс, който да обединява, а не да раздробява проблема с войната по пътищата, чиято основна идея да бъде промяна на средата, в която са поставени водачите на ППС.

„Няма как да постигнем различни резултати, ако всяка година прилагаме едни и същи мерки. Моделът „контрол-акции-контрол-акции-вдигане на глобите“ се изчерпва. Той дава някакъв резултат, но вече осма-девета година не можем да намалим жертвите под 600. Просто трябва да сменим подхода. Трябва да променим средата. Тя е съставена не само от пътищата и инфраструктурата, но и от законодателството, обучението на шофьорите, образованието, ресурсите, културния детерминизъм. Всичко това може да го промени държавата“.

Богдан Милчев дава пример с Швеция, която се слави, като държавата с най-голяма безопасност на пътя. Там хората признават, че 40% от водачите карат с превишена скорост, но вместо да се поставят камери на места, на които да се събират глоби, те биват локализирани там, където скоростните ограничения наистина спасяват животи.

Още по темата

„Административната среда у нас е силно корупционна. Това не е мое заключение, но аз го споделям. Европейската комисия смята средата в България за силно корупционна. Когато създаваш все повече административни процедури, все повече гишета, ти увеличаваш корупцията. Авторите на тези законопроекти будят доста тревога във всички нас, защото не е ясно чии интерес обслужват“.

Нужна е ясна политика, която за период от 5-6 години да наложи промени, които да променят цялостно средата у нас, за да може в крайна сметка да се отлепим от дъното, с което някак сме свикнали, по отношение статистиките за смъртността на пътя от глава на населението, коментира още гостът.

Още по темата

Какви критики към проектозакона за ППС отправи още Богдан Милчев и какви идеи за ограничаване войната по пътищата предлага той може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес