Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Удачно ли е да се теглят кредити в днешно време?

Николай Устамитев, финансов консултант в Кредитланд, „Светът е бизнес“, 21.08.2019 г.

Лихвите по кредитите са близо до рекордно ниските си нива, макар и сравнено с преди година процентите да са по-високи. Оказва се, че сега е подходящ момент за теглене всякакъв вид кредити, но при условие, че имаме ясна цел за прилагане на банковото финансиране. Това коментира финансовият консултант в Кредитланд Николай Устамитев пред Ивайло Лаков за предаването „Светът е бизнес“.

„Тегленето на ипотечен и потребителски кредит трябва да бъде част от един по-широк план. Тоест, не трябва да теглим кредити, само защото лихвите са ниски, а трябва да знаем защо ги теглим. Що са отнася до рефинансиращите кредити, моментът е добър“.

В България сме свидетели на една странна ситуация, въпреки че се опитваме да подражаваме на страни с развита банкова система, коментира Устамитев. Оказва се, че месечната вноска по кредит в български клон на дадена банка може да достигне между 50-70% от нетните приходи в зависимост от типа кредит, докато във въпросните страни таванът е по-близо до 30-35% от месечните финанси на кредитоискателите.

Още по темата

„В случай на временна невъзможност за изплащане на кредита се предвиждат застраховки от различни застрахователни компании, които поемат до шест месечни вноски. Но, както всяко „искам“ в този живот, и това се заплаща допълнително, което в крайна сметка оскъпява кредита“.

Най-добрите условия за ипотечните кредити у нас са за период между 20-25 години, като с всяка следващата година над този срок рискът за банката расте и следователно условията по кредита се влошават, казва още финансовият консултант.

Каква цел би имал един евентуален закон за частния фалит може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес