Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Глобалните климатични промени са необратими и борбата е само с последствията

Христо Пимпирев, „Светът е бизнес“, 20.08.2019 г.

Глобалните климатични промени са неоспорим факт, който е видим дори с просто око, когато човек проследи разликата в полярните шапки през годините. Това мнение изрази проф. Христо Пимпирев в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков, насочвайки вниманието ни повече към борбата с последствията от човешката дейност върху природата.

„Политически коректно е да се използва терминът „климатични промени“ пред този за „глобалното затопляне“, защото чисто локално има места, на които се наблюдава застудяване. В Щатите имаше една зима, в които температурите достигаха до -40 градуса по Целзий. Но погледнато в световен мащаб средните годишни температури се повишават с всяка следваща година“.

В този ред на мисли информацията, че Доналд Тръмп планира да откупи Гренландия от Дания говори за един дълбоко стратегически ход, казва още професорът. Най-големият остров на света в момента е покрит в по-голямата си част от лед, но самото му име подсказва, че невинаги е бил така и климатичните промени в съвсем обозримо бъдеще ще разкрият истинската му същност.

Още по темата

„Но не бива да забравяме, че външната политика на Гренландия е изцяло под контрола на Дания, която пък е страна от ЕС. Всичко може да се случи в нашия глобален свят, но аз мисля, че времето, в което Русия продаде Аляска на САЩ, е отдавна отминало“.

По темата с научната експедиция от България на Антарктида проф. Пимпирев е категорично на мнение, че страната ни има правото и привилегията да е част от елитната група от 29 държави, които развиват съвременния свят с дейността си на Северния полюс.

„Научната работа на Антарктида не е само за задоволяване на любопитството на учените, както мнозина смятат. Там открихме един уникален вид ледена риба, чиято кръв няма хемоглобин, а във вените ѝ тече антифриз. Изследването на този вид може да даде отговор на въпроси за оцеляването на човека след климатичните промени и дори спасението му в космоса. Също така бе открит червей, който изпуска вещества, които чилийски учени използват за разработката на лекарства срещу Алцхаймер. Разработват се и лекарства за борбата с рака. Има още редица примери, за които просто не би ни стигнало времето, да разкажа“.

За нуждата на България от нов изследователски кораб, който да излезе от оковите на Черно море и да се впусне в изучаване на световния океан, може да изгледате видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес