Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Структурните и дълговите проблеми - генезисът на глобалната икономическа анемичност

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, Светът е бизнес, 15.08.2019

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обръщането на кривата на доходността и това, че в САЩ краткосрочните лихви станаха по-високи от дългосрочните, се считат за едни от най-добрите индикатори за настъпваща рецесия. Процикличната, разхлабена парична политика е част от причините за глобалната икономическа анемичност, както и заливането на всеки проблем с огромни бюджетни дефицити и държавно харчене и трупане на дълг. Отделно, ако структурните проблеми се задълбочат, това би направило рецесията по-мащабна от тази отпреди 12 г., заяви икономистът Георги Ганев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за България на този фон

Ръстът на заплатите продължава да е бърз - над 10% годишно, спомена гостът. "Около 1250 лв. излезе средната работна заплата за второто тримесечие. Рекордно нисък е коефициентът на безработица и което е по-важното в случая - рекордно висок е коефициентът на заетост във възрастовата група 20-64 г. Досега заетостта не е била толкова висока, а тя обхваща измерими факти. Това означава, че пазарът на труда се напряга и това неминуемо избива в по-голям ръст на заплатите, увеличава се и потреблението, оттам скачат и цените", допълни той.

България на фона на световната икономическа нестабилност

"Вътрешно България се развива добре, генерира се растеж. Ако светът влезе в рецесия, това няма как да ни заобиколи, при това много по-бързо, отколкото през 2008 г. Сега първо износът ще спадне много осезаемо. От друга страна, притокът на капитали към България най-вероятно ще намалее доста. Строителство се представя добре, но то бързо може да реагира негативно, ако настъпят отрицателни процеси".

Всички се надяваме приближаващата криза да е просто корекция, дължаща се да на изчиства не ефектите от изливането на пари от страна на централните банки, което не може да не предизвика изкривявания в световната икономика, твърди икономистът.

Нашето БВП показва солиден номинален ръст от 3,3% за второто тримесечие, общо 3,4% за полугодието, което е повече от очакваното досега, посочи още Георги Ганев.

"Туристическият сезон у нас тази година не е добър може би заради поевтиняването на лирата в Турция и пренасочването на туристите там. Но ефектът с отслабената лира ще изчезне с времето".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес