Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Ед Хюсейн помага за взаимното разбиране между Запада и Исляма

Мехмед Юмер, анализатор и главен редактор на сайта Obzornews и Рия Найденова, отговорен редактор на книгата "Ислямът Световна история" от издателство "Сиела", Светът е бизнес, 09.08.2019 г.

Рия Найденова и Мехмед Юмер Рия Найденова и Мехмед Юмер

Ед Хюсеин повдига проблеми свързани с политическия свят повече, отколкото с религиозния. Представя ни един свят, който е много близък до нас, но изключително непознат. Тази книга търси отговор какво „раздиране“ се случва във вътрешния свят на самите мюсюлмани. Подобно на другия американски изследовател от палестински произход Едуард Саид (автор на Ориентализма), и Ед Хюсеин се опитва да „разчупи“ гледната точка на Запада спрямо исляма. Той повдига въпроса какво правят ислямските улеми, когато ИДИЛ бомбардира и хвърля хора от високи сгради? Ако ние (мюсюлманите) мълчим, тогава се случва Крайстчърч, други атентати и се надига и „другата“ страна. Това казаха Мехмед Юмер, анализатор и главен редактор на сайта Obzornews и Рия Найденова, отговорен редактор на книгата "Ислямът Световна история" от издателство "Сиела", в предаването Светът е бизнес с водещ Николай Кръстев.

"Тази книга повдига темата за преосмисляне на исляма от самите мюсюлмани", допълни Юмер.

Ако погледнете проповедите в джамиите в България, те са строго догматични. Ед Хюсеин развива тази теза, и това какво различните течения като шиити и сунити извеждат за себе си, каза той.
Ед Хюсеин много добре и на достъпен език обяснява и корените на враждата между шиити и сунити, пречупена през погледа на мюсюлманин, живеещ на Запад, обясни гостът.
Подобни книги биха поощрили силно срещата между Източната и Западната цивилизации. Хюсеин чертае три профила на мюсюлманина – единия е догматичния, другия се поддава на западния живот, а третият е с бейзболна шапка, но вика – смърт на Запада, каза Юмер.

Ал Каеда и Боко Харам хвърлят кал по образа на исляма и това трябва да ни плаши, заяви Мехмед Юмер.

Мюсюлманите са хора, радикализирани в резултат на политически гняв и те взимат религията като инструмент и Ед Хюсеин адресира този въпрос с примера на Ислямска държава, каза още Найденова.
 

Повече вижте във видеото

Последни новини
Още от Светът е бизнес