Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Милен Керемедчиев: Не е изключена военна намеса в Хонконг

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, Светът е бизнес, 05.08.2019

Случващото се в Хонконг е сигнал към Тайван, който е най-голямата пречка за единен Китай. Ако Хонконг бъде "задушен" и се "срути", това ще окаже огромно въздействие върху целия регион. Най-лошият сценарий е военните на границата на Хонконг да влязат и наложат своя ред, а това е възможно, защото Китай контролира административно Хонконг, коментира относно протестите в Хонконг на фона на отменения вече закон за екстрадиция на граждани на Хонконг към континентален Китай Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

Брекзит

Твърд Брекзит като процент на вероятност се увеличава, защото лейбъристите "проспаха" възможността да инициират вот на недоверие веднага след избирането на Борис Джонсън за премиер на Великобритания, спомена Милен Керемедчиев. "Те планират на 3-ти септември да инициират вот на недоверие и даже кабинетът на Джонсън да падне. Тогава той ще трябва да избере дата за следващи парламентарни избори, а по всички личи, че на фона на желанието му да спечели ще постави дата за нови избори за британския парламент след 31 октомври, когато е срокът за Брекзит", каза още той.

Даже и в оставка Джонсън може да изведе Великобритания от ЕС, уточни Керемедчиев. "Нещо, което в момента е пагубно за икономиката. Той се е вживял в ролята си да спаси Консервативната партия. При твърд Брекзит процентът на шотландците, желаещите да напуснат Великобритания, ще станат много повече", допълни той.

САЩ-Иран

"За момента стратегията на американския президент Доналд Тръмп спрямо Иран успява. Икономиката на Иран е в тежко състояние. Спадът на износа на петрола е близо 80%.  Единствените купувачи на ирански петрол са Китай и други държави, които го правят полулегално. Иранската икономика се намира в огромен колапс. Санкциите на САЩ оказват сериозно влияние. В момента Иран подготвя втора стъпка за излизане от ядреното споразумение".

САЩ имат такава мощ, че могат да си позволят да "смачкат" няколко държави, изтъкна бившият заместник-министър на външните работи, като добави, че санкциите са любимият инструмент на Тръмп.

Турция

Турция и особено президентът Реджеп Таип Ердоган не си научават урока, смята Керемедчиев. "Все още Тръмп не е казал коя от 3-те мерки за санкции ще използва. Тази неяснота поставя под сериозно напрежение турската икономика. За военни действия и вътрешна сигурност тя се нуждае от сериозен финансов ресурс, а той намалява. Ердоган не осъзна сигнала от загубата на изборите в Истанбул. Дните му малко или много са преброени, ако продължава с този тип политика", подчерта той.

Русия

"Санкциите рефлекират върху икономиката на Русия. Руските граждани са все по-недоволни от управлението на президента Владимир Путин. Връщането на съветския стил на управление се изразява в това, че огромна част от държавния бюджет бива изразходвана за отбрана и сигурност. Тази демонстрация на сила е в ущърб на обикновения гражданин".

САЩ и последните събития

Не можем да виним Доналд Тръмп за стрелбите в Ел Пасо и Дейтън, твърди Милен Керемедчиев, като отбеляза, че вината на Тръмп в случая е конфронтацията, която създава в американското население. По думите на госта никога досега демократи и републиканци не са били толкова изострени в борбата си на политическо ниво, а населението - толкова разделено, колкото досега. Въпреки това Керемедчиев смята, че Тръмп ще спечели следващите избори.

Още по темата

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес