Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Република Ирландия ще бъде печеливша от Брекзит

Питър Мийд, предприемач, Светът е бизнес, 24.07.2019

Може да се окаже, че Република Ирландия ще е печеливша от Брекзит, но правителството е проевропейско и иска да вярваме, че няма да е така. И все пак - ако разделението е извършено по подреден начин и приспособено към нуждите на местните, да има търговски отстъпки, би трябвало преходът да е гладък. Това мнение изрази предприемачът Питър Мийд в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Идеята, че би могла да се появи твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, е много обидна за някои хора, твърди Питър Мийд. "През 60-те, 70-те и част от 80-те години на миналия век ситуацията с терористичните атаки с ирландските и британските националисти бе трудна. Да събуждаме спомените за трудното минало с една твърда граница е много обидно и за двете страни. По отношение на търговските отношения ситуацията също ще бъде тежка. Ако отново имаме твърда граница, това значи загуба на пазарен дял, логистични проблеми и други такива за бизнеса", допълни той.

Новоизбраният премиер на Великобритания Борис Джонсън не може да бъде просто бунтовник, трябва да покаже твърда позиция и да продължи установения ред. Мисля, че би могъл да изненада хората, коментира още гостът.

"Дойдох в България преди 6 години. Имам компания в шивашкия бизнес - тя е стартъп. Отворихме ателието си преди около 6 месеца. Идеята ни бе да пресъздаваме британския стил по мярка на клиентите си. Тук в София има много шивашки ателиета, но това е малка и затворена индустрия и ни отне време да разберем как работи пазарът".

Гостът спомена за предразсъдъците у нас към чужденците, както и за бюрокрацията. Пречките от това естество обаче не са толкова големи, колкото хора ги представят. Ако се следват процедурите, няма да има проблеми. Ако създавате нещо ексклузивно, хората са доволни. Но то трябва да е различно", изтъкна още той.

"За да предоставите високо качество за панталон или сако, следва да намерите мерки, да разговаряте с клиента си. Това не е идеален бизнес за онлайн клиенти. Той изисква и сериозни инвестиции".

Последни новини
Още от Светът е бизнес