Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Посещението на Абе у нас – ключово за България и Западните Балкани

Доц. Евгений Кандиларов, преподавател СУ, специалност „Японистика“, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания, Светът е бизнес, 11.07.2019


Посещението на японския премиер Шиндзо Абе у нас бе ключово не само за България, но и за японската политика в региона на Западните Балкани. Това каза доц. Евгений Кандиларов, преподавател СУ, специалност „Японистика“, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Посещението на Абе беше историческо и беше свързано с укрепването на позициите на Япония в Югоизточна Европа с перспектива за по-нататъшното интензивно отношение между Япония и Европейския съюз, както и стремежът на Токио да засили ролята си в Западните Балкани“.

Още по темата

Още по темата

Кандиларов посочи, че в балканския регион се фокусира едно от основните противопоставяния от съвременния етап на японското развитие – това с Китай.

„Китай е изключително активен в последните години, което е свързано с инициативата „Един пояс, един път“.

Гостът коментира и развитието на българо-японските отношения. Той посочи, че началото им е свързано с действията на Великите сили в региона и отражението им в Близкия Изток. През 60-те години на миналия век сътрудничеството между двете страни се засилва заради бързото индустриално и технологично развитие на Япония и експортно ориентираната ѝ икономика, като липсата на суровини я кара да ги внася от други държави и да изнася индустриални продукти.

„Парадоксален е фактът, че България, като най-верен съюзник на СССР, и Япония, като най-верен съюзник на САЩ, намират възможности за съвместно сътрудничество. Това се дължи на факта, че отношенията не са идеологизирани“.

Трудният период, през който премина България през 90-те години, доведе до отлив на множество японски инвестиции заради липсата на стабилност и предвидимост, добави Кандиларов.

Според него страната ни трябва да работи за връщането на част от тези японски позиции, като между София и Токио има много неизползван потенциал.

Последни новини
Още от Светът е бизнес