Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Сръбските ръководители все още приемат България като сателит на СССР

Райна Асенова, журналист, БТА, Светът е бизнес, 10.07.2019

Райна Асенова, журналист БТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Райна Асенова, журналист БТА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диалогът между Сърбия и Косово, който отравя атмосферата на целите Балкани, трябва да продължи и да се намери решение. Той вреди на стабилността, на новите инвестиции в региона, както и на свързаността, за която се обявяват страните от Западните Балкани и държавите членки на Европейския съюз (ЕС). Това каза Райна Асенова, журналист, БТА, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът коментира напрежението между Белград и София след изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан. Според нея изказването на сръбския политик е неприемливо.

„Начинът, по който се държи Дачич, поставя под въпрос каква политика води Сърбия – дали е наистина за членство в ЕС, или нещата са само на декларативно ниво“.

Още по темата

Още по темата

Сръбските ръководители смятат, че още е 20. век, че България е една малка страна, сателит на Съветския съюз, посочи Асенова.

„Сърбите забравят, че България е уважаван член на ЕС и НАТО и гласът ѝ в блока се чува. Те би трябвало да са благодарни за това, което се прави за тях“.

Според журналиста ЕС е силно ангажиран с процесите на Балканите, позициите на Сърбия и Косово обаче са непримирими. Това си пролича и от срещата в Сараево и неприсъствието на косовските представители, тъй като те не бяха поканени като гости от отделна държава, коментира Асенова.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес