Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Постсъветското пространство е в качествено нов етап на развитие

Д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; Светът е бизнес, 08.07.2019

Украинският проблем трябва да бъде разрешен - да се приключи с Крим. Украйна трябва да го преглътне така, както Сърбия преглътна Косово. Това обаче не трябва да се превръща в победа на Русия. Не бива да се остава с впечатлението, че Русия може да променя геополитика силово. Предложението на украинския президент Володимир Зеленски за разговор с руския президент Владимир Путин относно Крим потвърждава тезата ми, че постсъветското пространство вече е пост-постсъветско, т.е. - в един качествено нов етап на развитие. Това коментира д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Действията на Зеленски показват, че той отново се опитва Европа към този ангажимент, изоставен преди 3 г. Нещата се свеждаха до санкциите спрямо Русия, на които хората до голяма степен забравиха повода. Путин е в ситуация, в която може да вземе решение, което никой не е очаквал. Той все още е човекът, който предопределя политиката на Русия по доста авторитарен начин".

Мисля, че ще бъдем свидетели на един кръг преговори, в който Русия ще продължи да настоява, че Крим рационално и чрез референдум е част от нейната територия, подчерта д-р Проданов. "Големият въпрос ще бъде изместен към бъдещето на двете сепаратистки области в Украйна - Донецка и Луганска. Т.е. към преодоляване на конфликта, ако Русия бъде принудена да излезе от политиката си на замразяване на конфликти. Това ще бъде успех и за Украйна, и за европейската политика като цяло", спомена още той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес