Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Никола Димитров: Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС

Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония, Светът е бизнес, 03.07.2019

Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да изразя своята благодарност спрямо министър Екатерина Захариева и до България за помощта и мисля, че има добра символика в българското председателство на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Ние ще бъдем 13-тата държава членка в организацията и ми е приятно, защото числото 13 може да бъде и щастливо. Проведохме важна конференция с министър Захариева. Разговаряхме по много поводи, предстоят и още срещи. Относно дебата във връзка с членството в Европейския съюз - ако не получим дата за преговорите, ще бъда лошо послание за региона. Това заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Разговаряхме и за дебата относно членството на Северна Македония в ЕС и евроинтеграцията на Западните Балкани.

"Повече от 70% от това, което произвежда Северна Македония, отива за европейския пазар. 70 % от чуждестранните инвеститори в страната ни са от ЕС и за това ви казвам, че за нас няма друг път на развитие. Ако го няма инструментът за преговорите за ЕС, този път ще бъде доста сложен, но аз съм все пак оптимист. За това залогът е много голям".

Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС, но ако членството не се случи, липсата на дата за преговорите ще отслаби на проевропейски сили в страната ни и ще даде много лошо послание към целия регион, изтъкна Никола Димитров.

Тази година имаме силна перспектива. Съдебната система и медиите ни са по-независими. Напълно готови сме за процеса по преговори с ЕС, но не и за членство все още. Нямаме много време и нямаме право за грешки. Имаме задача да задържим младите. Икономиката ни е тясно свързана с икономиката на Европа.

Гостът добави, че България и Северна Македония след Полша заедно ще председателстват Берлинския процес в началото на 2020 година.

"Ще видим как ще се преминат местните избори в Албания. Убеден съм, че трябва да си помагаме.Ние искрено се радвахме за напредъка на Черна гора. Ако си спомняте, ние бяхме заедно с Албания и Хърватия на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 год. и тогава бяхме разделени по отношение на Алианса. Ние бяхме силно поразени, но се радвахме за тях. Така че трябва да се научим да се радваме за другия и да си помагаме. Ние бихме желали и Албания да получи позитивно решение, но това не зависи от нас".

Последни новини
Още от Светът е бизнес