Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Българското председателство на ЧИС - от море от възможности до океан от постижения

Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и бивш посланик на Гърция в България, Светът е бизнес, 03.06.2019

Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и бивш посланик на Гърция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и бивш посланик на Гърция в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на българското председателство на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) през последните 6 месеца се случи много. Девизът му е "море от възможности", но то се превърна в "океан от постижения", заяви Майкъл Христидис, генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и бивш посланик на Гърция в България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Внедрихме проекти и организирахме събития в сферата на транспорта, културата, туризма, околната среда. Сред всички участници имаше общо съгласие, че българското председателство през първия семестър на 2019 г. бе може би сред най-успешните в историята на организацията".

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество основно насърчава икономическото съвместната дейност както сред страните, които са нейни членки, така и отвъд тях, в общия регион, подчерта Майкъл Христидис. Икономическото сътрудничество обхваща областите на транспорт, търговия, икономика, но и туризъм, образование, култура, здравеопазване, справяне с природни бедствия, добави той.

Още по темата

"Приемането на Северна Македония за член на организацията е добър знак. Ставаме 13 членки. Това е и естествен развой на събитията. Радваме се, че Гърция и Северна Македония успяха да постигнат консенсус чрез Преспанското споразумение".

Средиземноморският съюз е друга регионална организация, която вероятно е с по-голям опит от нашия, отбеляза Христидис. Искаме да почерпим опит от тях и да споделим част от нашия опит в региона, за да установим ползи от съвместно сътрудничество, поясни той.

Още по темата

"Надяваме се, че Гърция и Турция ще могат да намерят удовлетворяващи и за двете страни решения по въпросите, които изглежда, че ги разделят в днешно време. Можем да се посветим на насърчаването на целите на основателите на нашата организация - това са по-близкото сътрудничество, добросъседските отношения и постигането на устойчиво развитие в полза на всички наши граждани".

Последни новини
Още от Светът е бизнес