Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

От 1 юли подкрепата за нови ВЕИ мощности се пренасочва от инвеститора към потребителите

Меглена Русинова, председател на УС на Българска фотоволтаична асоциация, Светът е бизнес, 02.07.2019

От 1 юли подкрепата за нови ВЕИ мощности се пренасочва от инвеститора към крайните потребители. Така задължението към обществото намалява. Очакваме, че от новата регулация ще се възползват потребители и ще имат необходимост да намалят разходите си за енергия в крайната си продукция. Това заяви Меглена Русинова, председател на УС на Българска фотоволтаична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Продължаваме либерализацията на електроенергийния пазар. ВЕИ производителите виждаме в това перспектива за нови проекти изцяло на пазарни цени. Промените от вчера за ВЕИ производителите с инсталирана мощност над 1 мегават пряко означават, че вече с краен срок 1 октомври всеки производител на зелена енергия може да продава енергията си на организирания борсов пазар, сключвайки договор с Фонд сигурност на електроенергийната система за доплащане или компенсиране с премия".

Досега ние продавахме на регулирания пазар за домакинствата съгласно сключените дългосрочни договори с крайните снабдители или с НЕК, посочи Меглена Русинова. "Но това не може да продължава, тъй като България е задължена да либерализира своя енергиен пазар, за да можем от 2021 г. да се възползваме от всички възможности на четвъртия енергиен пакет на ЕС", изтъкна тя.

Производителите на електроенергия от слънце помагаме на потребителите да ползват енергия на малко по-ниска цена в сравнение със сутринта и вечерта, спомена още Русинова.

"Действително в момента на енергийната борса основните доставчици са от Българския енергиен холдинг. Има споразумение между БЕХ и ЕК за минимални количества, които дружества от БЕХ трябва да предоставят на пазара ден напред. Те предлагат, разбира се, и дългосрочни продукти. Ние се доверяваме на българската независима енергийна борса".

Надявам се и създаването на Българска газова борса да допринесе за диверсификация на доставчиците и за намаляване на крайната цена за потребителите, твърди гостът.

"Ако искаш да инвестираш с цел възвръщаемост от гледна точка на продажба на електрическа енергия, за фотоволтаичните централи у нас заедно с намалените разходи за инвестицията още през следващата година с покачването на цената на електроенергията ще има смисъл от подобни инвестиционни проекти. Инвестицията в един мегават фотоволтаична централа има смисъл при средна цена на борса от около 110-115 лв. за мегаватчас, а сега е 96 лв и 35 ст. по изчисления на КЕВР за следващия едногодишен период".

Една, максимум две години напред цената на електроенергията изцяло ще аргументира инвестиции с фотоволтаични централи. За един мегават инсталирана мощност инвестицията е, грубо казано, около един милион лева, отбеляза Меглена Русинова.

"КЕВР направи промяна в Наредба 1 за ценообразуването. Тази енергия, която домакинството не потребява, съответното разпределително дружество е длъжно да му я изкупи по съответната прогнозна цена на КЕВР за следващия период".

От вчера цялата непазарна част на разходите на българското общество и бизнеса за зелената енергия в размер на над 880 млн. лв годишно се плаща от европейската солидарност, подчерта Русинова. И в момента, и в бъдеще най-евтината енергия ще бъде зелената, каза още тя.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес