Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Европа има нужда от ярко лидерство, за да не е беквокалист в голямата политика

Проф. Анна Кръстева, политолог, Светът е бизнес, 01.07.2019

Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Анна Кръстева, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Залозите за разпределението на висшите постове в Европейския съюз (ЕС) са много големи, защото става въпрос за ориентация, за балансите в ЕС и за това кои политически дискурси да се вдигнат на най-високо ниво.

"Виждаме ярки вътрешни сблъсъци. Като обща диагнозата на ситуацията може да определим, че Европа се влюби в кризите", коментира проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Самите резултати от евроизборите не дадоха ясен мандат на никоя партия. Най-голямата е ЕНП, но не категорично предвид намалената политическа тежест. Друг фактор за сложната ситуация е кризата на механизма на шпитценкандидат, който спечелилата партия да излъчи. По няколко причини - електорални, личностни и политически, виждаме ЕНП да е намалила влиянието си. Политическите са много ярък глас на Вишеградската четворка. Тя няма блокиращ вот, а използва ситуацията, че традиционните механизми скърцат".

Не само Манфред Вебер, а всичките водещи имена са били критични към Вишеградската четворка заради ярки европейски принципи, твърди професор Кръстева. "Недоброто представяне на Манфред Вебер е главно заради липсата на харизма, ярко лидерство и визионерство. Франс Тимерманс е като трибун. Печели, успява да комуникира. Не е традиционен социалист. Говори за зелена икономика, климатичните проблеми, за полово равенство, за активно гражданско участие. Има разнообразен опит", добави още тя.

"Ангела Меркел в момента слиза от глобалната политическа сцена. Тя е лидер от приключваща политическа епоха. Отделно се форми се коалиция на несъгласие за това, че решенията ще се взимат тясно преди самия форум на Европейския съвет кулоарно. Това е вторият традиционен механизъм, който се отхвърля от все повече кандидати".

Професор Анна Кръстева изтъкна, че в нито един момент от своята кариера Кристалина Георгиева не е била избирана нито на национално, нито на европейско ниво. "Няма електорална легитимност, а технократско, експертна, високомениджърска кариера. Второ, европейците имат по-голяма памет и си спомнят, че тя напусна своя пост, за да се върне в Световната банка", поясни още тя.

"Европа има нужда от ярко лидерство. Маргарет Вестагер разполага с опит, качества, харизма, без агресивна риторика. Тя е по-подходящ лидер, който да укроти противоречие. Тимерманс ще влезе с голямата опозиция на Вишеградските, с голямата идеологическа опозиция. Ще се гласуват различни пакетни сценарии".

Необходимо е лидерство, което да обедини европейските позиции и да успее да отправи европейските послания в политиката, защото Европа все повече бива изключена от голямата политика, бе категорична в заключения професор Кръстева.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес