Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Има надежда, че Зеленски ще възроди Минския процес

Проф. ген.-л-т Игор Романенко, бивш заместник началник на ГЩ на укр. армия, кандидат на военните науки и преподавател, Светът е бизнес, 28.06.2019

Проф. ген.-л-т Игор Романенко, бивш заместник началник на ГЩ на укр. армия , кандидат на военните науки и преподавател . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. ген.-л-т Игор Романенко, бивш заместник началник на ГЩ на укр. армия , кандидат на военните науки и преподавател . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Минският процес фактически е блокиран и бе невъзможно да се реализира, въпреки че за това настояваше руската страна - за спазването на политическите точки от това споразумение, защото те не бяха изпълнявани. Първото условие - прекратяване на бойните действия, а второто бе да се разменят военнопленниците. Има надежда, че ситуацията ще се подобри с новия президент Володимир Зеленски. Има различно четене, особено от руска страна, на политическите точки в този план. Това заяви проф. ген.-л-т Игор Романенко, бивш заместник началник на ГЩ на укр. армия, кандидат на военните науки и преподавател, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Посещението на новоизбрания украински президент Зеленски в щаб-квартирата на НАТО бе първото му дипломатически посещението от встъпването му в длъжност като президент. То бе показателно и важно, смята Игор Романенко.

Стратегически се говореше, че трябва да се направи нещо по въпроса с връщането на Крим в състава на Украйна, но засега предложения не са съобщени пред широката общественост, тъй като трябва да бъдат прокарани и доработени. Ако има резултат от тях, те ще бъдат представени на обществеността в Украйна и чужбина.

По повод посещението в Домбас гостът коментира, че за да бъдат разработени каквито и да е планове, трябва да бъде направено съответното разузнаване. Затова президентът на Украйна е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Той осъществи това посещение, където вникваше във всички детайли, слушайки и оценявайки ситуацията и от страна на войниците, генералите и до главнокомандващия, който е началник на генщаба на въоръжените сили, уточни още Романенко.

Крачките за прекратяването на бойните действия

"Решението на Путин да се дава по-лесно руско гражданство на жителите на Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) намирам за провокация, която не се случва за първи път. В края на 2018 г. те проведоха избори на своите територии - квази-избори, като тези в Крим, които се проведоха под дулата на автоматите, след което бяха узаконени под формата на анексирането на Крим. Сега следващата крачка, свързана с дестабилизацията и подриването на минските споразумения, започна с раздаването на паспорти на сепаратистите, които се намират в Домбаск. Паспортите, които се раздават, не съответстват на стандартите на Руската федерация. Получилите ги разбират, че са били излъгани, но това няма да им помогне. Оформяйки тези хора като непълноценни граждани, ги привличат, за да се трудят в пространствата на Руската федерация", разкри още професор генерал-лейтенант Игор Романенко.

"Украйна винаги е говорила, че за да спре агресията на Русия, тя трябва да увеличи своя военен потенциал и подготовка за подсигуряване на суверенитета.През последните 5 години се случиха промени по отношение на обезпечаването и реформирането. Реформите в армията все още не са изцяло завършени въпреки някои съществени промени. Все още няма разговор за военна операция в конкретен икономически план. Руската федерация годишни губи по 3 млрд. щатски долара за усилията, които прилага относно Украйна".

Инцидентът в Азовско море означава, че ние трябва да възстановяваме нашите сили, бази и противоракетните средства на кораби, поясни Романенко.

Последни новини
Още от Светът е бизнес