Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Референдумът е атомната бомба на демокрацията

Димитър Ганев, изследователски център "Тренд", Светът е бизнес, 27.06.2019

Димитър Ганев, изследователски център "Тренд". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Ганев, изследователски център "Тренд". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дебатът за финансирането на политическите партии е изключително важен. 11 лева на глас са много и събира недоволство. Предложението за 1 лев на глас е радикално. Но в крайна сметка този референдум не е непременно валиден в случая. Всъщност референдумът е атомната бомба на демокрацията. Някои играчи се стараят да наберат политически капитал от такива референдуми. Това заяви Димитър Ганев, изследователски център "Тренд", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Всички референдуми у нас не са били с цел да се разреши даден въпрос. АЕЦ Белене например е експертна тема. Мажоритарният вот също е изключително комплексна тема. Сложна е и темата за партийното финансиране. Защо не се направи референдум за или против пушенето в заведения?".

При 1 лев субсидия: ГЕРБ и БСП ще имат близо милион лева на година. Те издържат апарат, местни структури и ще правят предизборни кампании, подчерта Димитър Ганев. "Тези пера са свързани с определени средства. Тези средства партиите ще си ги набавят - необходими са им. И след като това няма да е от държавата, то тогава хипотезата е от кого - от едрия бизнес. А партиите и сега са зависими от бизнеса. Когато ги оставим без пари, зависимостта ще бъде многократно увеличена. В други държави обаче има Закон за лобизма и там се наблюдава прозрачност. Таван на финансирането е чудесна идея, но дали партии и и компании ще обявят даренията? Невинаги интересите на гражданите и тези на едрия капитал съвпадат. Партиите трябва да представляват и бизнеса, и гражданите", допълни той.

Местните избори ще зададат хоризонта на този кабинет, смята Ганев, разгръщайки идеологическия сблъсък, който се оформя - между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, и темата за тяхната репутация.

Малко над 2 млн. българи планират да почиват това лято, но мнозинство - не

Любопитното в случая са демографските разбивки, разкрива Димитър Ганев. "Най-активните летуващи са младите между 18-40 години и тези с по-високи доходи. Най-неактивни са хората над 70 г. Основните причини за непланирането на почивка са финансови. При по-възрастните нарушеното здравословно състояние се оказва съществен фактор. Над половината анкетирани твърдят, че ще почиват на българското Черноморие - 54% от всички, като фаворит е южното Черноморие. Северното Черноморие остава предпочитана дестинация за малко по-възрастните. Най-предпочитани други дестинации са Турция и Гърция с предимство на Гърция", поясни още той.

Гостът очертава тенденцията от данни на различни неправителствени организации и Министерството на туризма. Тази година се наблюдава спад на България като туристическа дестинация спрямо предходна, което се дължи на възстановяването на наши преки конкуренти като Турция, Египет, Тунис.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес