Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Израел е глобален играч в иновациите

Нили Шалев, управляващ директор и национален координатор на Агенцията за иновации в Държавата Израел, Светът е бизнес, 26.06.2019

Връзките и сътрудничеството между Израел и балканските държави се засилват. Високото качество на човешки капитал привлича израелските компании в региона. Това каза Нили Шалев, управляващ директор и национален координатор на Агенцията за иновации в Държавата Израел, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Мястото на иновациите в израелската икономика е много значително – те са сърцевината и двигателят ѝ от 90 години на 20. век насам, коментира Шалев.

„Днес Израел е глобален играч в иновациите. Той е втора сила след Силициевата долина. Страната си сътрудничи с национални компании, които извършват 60% от изследванията и разработките си тук. Това са американски, европейски и азиатски компании и дейността им е вградена във всеки продукт“.

Израел е смятан за стартъп нация и това е така, защото в началото повечето инвестиции бяха насочени именно към такива дружества, отбеляза експертът.

Вече сме свидетели на второ поколение предприемачи, на по-големи компании и това е естествено и позитивно за пазара“.

Според нея единството между академичната мисъл и бизнеса в страната е само част от рецептата за успеха на Израел.

Израел е малка страна, по принцип всеки е свързан с останалите. Технологичните решения обикновено идват от университетите, те са ключов елемент от израелската иновационна система“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес