Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Решението на Тръмп за Иран ще стане ясно до 10 дни

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 21.06.2019

В рамките на между 7 и 10 дни ще станем свидетели какво е решението на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Иран. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Другата седмица в Йерусалим ще има много важна среща – става въпрос за разговори между министрите на сигурността на САЩ, Русия и Израел, отбеляза Чуков. По време на нея ще има оферта от страна на Щатите и Израел към Русия – да направи всичко възможно, за да премахне иранците от Сирия срещу нормализирането на положението на Башар Асад и неговия режим, прогнозира гостът. 

„Положението в Иран се счита за много по-опасно, отколкото режима на Асад в Сирия“.

На 27 юни изтича и ултиматумът на иранците към европейците заради ядреното споразумение, отбеляза Чуков. Според него трудно може да се отговори на въпроса доколко Техеран е готов за ядрено оръжие.

„Иран е близо до създаването на ядрена бомба, която очевидно е инструмент на рекет срещу Запада, за да премахне всички санкции“.

Гостът коментира и предстоящия повторен вот в Истанбул. Според него разковничето за него е в ръцете на турското малцинство, т.е. на кюрдите.

Всички кандидати от опозицията на предните местни избори в Турция обявиха, че подкрепят Екрем Имамоглу. Те обаче имат по няколко хиляди гласа, докато кюрдите са няколко стотици хиляди“.

Шокиращото беше, че в четвъртък се появи иракски кюрдски професор, който бил допуснат в затвора в Имралъ, коментира Чуков, където е задържан идолът за кюрдите в Турция и Сирия Абдуллах Йоджалан.

„Оказа се, че Йоджалан е дал писмо на професора, в което настоява кюрдите да запазят неутралитет на настоящите избори“.

Последни новини
Още от Светът е бизнес