Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Генерал-майор Хазим Аталах: Сделката на века в Бахрейн е неприемлива

Генерал-майор Хазим Аталах, ръководител на палестинската полиция, Светът е бизнес, 21.06.2019

"Сделката на века" в Бахрейн, от палестинска гледна точка е абсолютно неприемлива. Това е икономически форум и неговите организатори вероятно смятат, че биха могли да получат благосклонността на палестинците срещу сума пари така, че да те се откажат от своите права. Инвестициите трябва да се уреждат политически. Няма да има палестински представител на срещата. Това заяви генерал-майор Хазим Аталах, ръководител на палестинската полиция, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Всяко решение, за да просъществува, трябва да бъде справедливо. Справедливост не може да има за една част, а за друга - не. Справедливостта на палестинците е на базата на принципа за двете държави, но този принцип е заложен в резолюциите на ООН, в международното право. Палестина няма намерение за война. Ние не сме против държавата Израел като такава".

"Ние сме бедни, но имаме своето голямо достойнство. Приемаме икономическа помощ само чрез политическо уреждане, спомена Хазим Аталах.

Още по темата

"Признаването на САЩ на Йерусалим за израелска столица е решение, което практическа показа край на мирния процес. Всички международни резолюции, всички резолюции на ООН посочват източен Йерусалим като палестински и обект на обсъждане между израелците и палестинците, когато се стигне до преговорите за окончателно уреждане и постигане на мир. Ако американската администрация беше казала, че признава Източен Йерусалим за столица на палестинската държавата, а Западен -  за столица на Израел, това би било приемливо. Отделно САЩ прекратиха финансирането на Близкоизточната агенция на ООН за палестинските бежанци".

Днес разговарях с колегата, който е начело на Българската национална полиция и Българската жандармерия. Имаме пълната готовност за съвместно сътрудничество, увери генерал-майор Аталах по темата за полицейското партньорство между българските и палестинските служби.

Още по темата

Последни новини
Още от Светът е бизнес