Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

По примера на САЩ: Даренията за политическите партии трябва да имат ясни граници

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, Светът е бизнес, 20.06.2019

Наложително е наред с решението, което беше взето – политическите партии у нас да могат да получават финансиране от дарения и безплатни офиси, да се поставят ясни граници, ако имаме предвид американския модел. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Моделът на финансиране на политическите партии у нас не следва американския, както беше обявено. Огромните дарения за партиите в САЩ са забранени – за тях има точно поставени малки граници, коментира Иванов.

Липсата на граници ще представлява пряка заплаха за стабилността на партийната система у нас“.

Иванов коментира и отражението от президентството на Доналд Тръмп върху американската политика. Според него импийчмънтът на президента, за който настоя говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, не би станал факт.

„Републиканците подкрепят твърдо Тръмп, а демократите знаят, че импийчмънт ще значи президент да стане Майк Пенс, който е представител на крайната десница и управлението му няма да се различава съществено от това на предшественика му“.

Според Иванов Тръмп има сериозни шансове да спечели втори мандат, освен ако демократите не заложат на фигура, която да обедини онези сектори от общественото мнение, които в момента държат републиканците.

„Джо Байдън би бил подходящ избор, зависи колко той би искал да се кандидатира“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес