Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Електронното възлагане - част от преодоляването на корупцията при обществени поръчки

Д-р Ирена Георгиева, упр. партньор в PPG Lawyers, Светът е бизнес, 10.06.2019

Д-р Ирена Георгиева, упр. партньор в PPG Lawyers. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Ирена Георгиева, упр. партньор в PPG Lawyers. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронното възлагане е част от решението на проблема с корупцията относно обществените поръчките, които в България са 10-12% от БВП. То представлява пълно дигитализиране на целия процес по обществени поръчки, като човешкият фактор няма как съвсем да изчезне. През ноември започва същинската фаза по внедряване на електронното възлагане в България, но ще се случат 50% от него. През 2021 г. трябва да се пробваме с пълната дигитализация. Това коментира д-р Ирена Георгиева, упр. партньор в PPG Lawyers, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 57% от случаите на корупция на глобално ниво са свързани с обществени поръчки. Това е статистика от 2018 и представлява повече от половината проявление корупция, без значение от нейния вид. В България въпросът седи не по по-различен начин", поясни д-р Ирена Георгиева.

"Съгласно една от последните статистки на ниво държави членки в Европа, на въпрос какъв процент от техните обществени поръчки през последните 3 години не са се случили заради корупция, България е на първо място, 57%".

Международна конференция за обществени поръчки се проведе за първи път в България на 7 юни, разкри д-р Ирена Георгиева. "Това събитие, подкрепено от училището за професионално и продължаващо развитие към НБУ, е уникално по две причини: 1. За първи път успяхме да доведем в България изключително големи експерти и лектори от световноизвестни университети у нас, за да говорят по темата за обществени поръчки 2. Защото това събитие за първи път разгърна темата, като я извади от локалното и злободневното", отбеляза още тя.

"По друга статистика на ОИСР 1/4 от бюджета на всяка една държава за обществени поръчки - между 20-25% годишно, потъва в корупция".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес