Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Балкани и Пиренеи – какво свързва и разделя двете периферии на Европа

Мигел Родригес - списание „Балкария", Мадрид, Енрике Креадо - испански дипломат и Марк Касалс писател живял в България, Хърватия и Босна и Херцеговина, „Светът е бизнес“, 06.06.2019 г.

България и Испания се намират геополитически на двете външни граници на Европа, което създава известни сходства между двата народа, независимо от остарялото мнение, че Балканският полуостров е размирен регион, покварен от социалистическия режим през XX век. За да коментират приликите и разликите в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев гостуват Мигел Родригес – списание „Балкария“, Енрике Креадо – дипломат, и Марк Касалс – писател, живял в България, Хърватска и Босна и Херцеговина.

„Испания смени виждането си към Балканите през изминалите 20 години от негативно към фаза на непознаване, което не е лошо“, казва Родригес.

Още по темата

Мнението на журналиста е, че проблемът на останалата част от света с Балканите се дължи на военните действия около бивша Югославия. На подобно мнение е и Енрике Креадо.

„Трудно е да говорим за една балканска идентичност. В Испания Балканите основно се асоциират с Югославия, а Югославия с войната. Аз се опитвам да обясня, че това не е така. 70% от самите балкани се намират в Българи и испанците трябва да разберат, че идентичността на населението в региона е съвсем различна“, споделя испанският дипломат.

Що се отнася до идентичността на народите на Балканския полуостров, Марк Касалс вижда безброй различия, но смята, че именно това до известна степен ни обединява.

„На Балканския полуостров откриваме единство в многообразието. Тук има една много сложна мозайка, която трябва тепърва да се преоткрива“.

Разговора с всеки един от младите интелектуалци може да видите във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес