Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Не корпорациите, а потребителите ще платят цената на търговската война

Вера Асенова, икономист и доктор по политология от Централно европейският университет в Будапеща, „Светът е бизнес“, 05.06.2019 г.

Рисковете от търговската война са налице и макар мнозина да смятат, че големите корпорации в САЩ и Китай ще платят крайната цена, истината е, че най-сериозно засегнат ще бъде малкият потребител, според икономиста и доктор по политология от Централно европейския университет в Будапеща Вера Асенова, коментирайки темата за „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Цената на санкциите варира между 500-800 долара годишно на американско домакинство. Около 100 млрд. долара от годишния доход на домакинства отиват за покриване на разликата от търговския конфликт“.

Още по темата

Вторият по пазарен дял автомобилен производител в САЩ Ford се готви отдалеч за очакваната рецесия от целия конфликт, като обяви, че ще съкрати 7000 работни места, подчертава Асенова.

„Доналд Тръмп е бизнесмен, който е свикнал да води битки с краткосрочен резултат. Не можем да очакваме от него някакви макроикономически познания“.

Това е начинът на водене на политика от американския президент, смята Вера Асенова. Проблемът е, че световната икономика не може да се ръководи, като компания, която цели да продаде възможно най-изгодно своя продукт.

„Единственото влияние, което би се отразило на Доналд Тръмп, е това от собствените му избиралите. Именно тяхната търпимост към конфликта ще даде най-голямо отражение“.

За да научите и други рискове от търговската война между САЩ и Китай, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес