Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

И в Русия намесата на собствениците в редакционната политика на медиите е игра с огъня

Владимир Соловьов, председател на Съюза на журналистите на Русия, Светът е бизнес, 04.06.2019

Журналистиката се намира в преход поради това, че много млади хора не гледат телевизия. При вестниците има спад на тиражите, особено на регионалните издания, защото всичко може да се намери в интернет. Днес журналистите трябва да работят и в социалните мрежи. Новите технологии и творчеството трябва да са в двустранен процес. Това заяви Владимир Соловьов, председател на Съюза на журналистите  на Русия, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Във вестник "Комерсант" журналисти написаха информация за промяната на местоработата на председателя на Съвета на Федерация - Валентина Матвиенко, и според решението на собственика на изданието бяха уволнени, като след това напуснаха още служители. Собствениците не трябва да се намесват в редакционната политика - това е нарушение на свободата на словото. Изключвайки такива прояви, мисля, че има свобода на словото за руските журналисти".

Отношението ни към България е много добро и не смятам, че това се е променило, разкри Владимир Соловьов. "Ситуацията в републиките от бивша Югославия се е променила много. Вижда се случващото се в Босна и Херцеговина. Икономиката е слаба. Същото е и в Косово. Сложна е и ситуацията и на сръбските анклави в Косово", допълни той.

"Размяната на територии между Сърбия и Косово  трябва да се решава от народите. Засега Русия не признава Косово. Добрите отношения между руския и сръбския народ  се запазват".

Държавните и опозиционните медии си прехвърлят упрека за пропаганда, изтъкна гостът. Трябва да се борим срещу фалшивите новини, напомни той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес