Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Търговските войни - теория на игрите

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 30.05.2019

Повечето от инвестиционните банки дадоха прогнози за глобална рецесия, за каквато наистина има резон. Търговските войни навлизат във фаза, в която до края на 2019 г. ще видим осезаеми стълкновения между Тръмп и Си Дзинпин на фона на предстоящата впоследствие кампания за избори през 2020 г. Рецесията, породена от търговски войни, идва от намаления търговски поток между страните. Теория на игрите - това се случва в момента. Такова становище изрази финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Американският президент Доналд Тръмп искаше да възроди пазарите и да ги обучи в посоката, в която трябва да реагират. Той все още държи коза в себе си за сключване на споразумение. Търговските конфликти се простират от тарифите до изключителен широк хоризонт като 5G връзката и заместване на вашингтонския консенсус с пекинския".

Китайската експанзия - идеологическа и икономическа, обаче тепърва започва, подчерта Преслав Райков. "В краткосрочен план можем да очакваме рецесия, а в дългосрочен мащаб сме в период на неутралитет. Централните банки все още разполагат с някакви инструменти. Може би се очаква САЩ да свалят лихвените проценти в отговор на това, че американската икономика ще пострада от търговските войни", добави той.

"Много се обтегнаха взаимоотношенията и заради Huawei. Huawei обаче е просто претекст. Битката се води за много микродетайли - за тарифите върху селскостопанските стоки, металите и т.н".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес