Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Търговската сделка САЩ-Китай - основен лакмус за бъдещото развитие на световната икономика

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 28.05.2019

САЩ и Китай бяха на крачка разстояние от сключване на сделка. В момента има спад на китайските инвестиции в САЩ в пъти в през последните 2 години. Освен това САЩ се зависими от Китай заради някои полезни изкопаеми. Полемиката вещае сериозно забавяне. Анализите сочат, че липсата на сделка ще коства 1% на световния растеж. Потребителското доверие спада, разходите намаляват. Увеличава се инфлационният натиск на базата на повишението цените на ресурсите. Икономиката се забавя, от една страна, което трябва да доведе до намаляване на лихвените проценти. Същевременно виждаме изтегляне на капитали от възникващите пазари, като това личи ясно в Турция и Аржентина. Тази висока несигурност се превръща в основен фактор за вбъдеще. Това коментира Юлиян Войнов, финансист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Резултатите от евроизборите във Великобритания

Като големите губещи от последните евроизбори финансистът определи консерваторите. "Големите печеливши са партията „Брекзит“ на Фараж, създадена в последните няколко седмици. Ако се вгледат в дълбочина резултатите от тези избори, се вижда, че въпреки изключителния успех на Фараж той не постигна това, което се очакваше от предварителните сондажи. Очакваше се вземе 37% от гласовете, а той взе малко над 31%, обединени с гласовете за ЮКИП. Общите гласове са 5 млн. 800 хил. души, което представлява 35% от гражданите на Великобритания", съобщи той.

"Изборната активност на Острова бе от порядъка на 37%. Големите печеливши са партиите, които дебатираха за оставане на Великобритания в ЕС – либералдемократите, които надминават предварителните сондажи и увеличават позициите си до 20%, както и Зелените. Общият сбор на тези, които искат Великобритания да напусне ЕС, е 35%, а 40% са тези, които са за оставане".

По повод вариантите за наследник на Тереза Мей Юлиан Войнов посочи, че очакванията са за Борис Джонсън. "Процесът, през който ще премине този избор, ще трае дълго. В момента кандидатите са около 10 човека, сред които Доминик Раб, Лиъм Фокс и т.н. Техните позиции показват, че по-голямата част от тях са защитавали напускането на Великобритания от ЕС, което води до този разлом Консервативната партия. При избор на твърд брекзитър в Консервативната партия ще видим сериозна съпротива от хората, които желаят Великобритания да остане в ЕС. Лейбъристите също губят гласове – от порядъка на 2 млн. души. Те ще засилят позицията си за втори референдум, а също така по отношение на Брекзит трябва по-ясна и твърда позиция от страна на консерваторите, за да бъде преодолян разломът", подчерта той.

Последни новини
Още от Светът е бизнес