Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Европейският дебат улови сърцата на избирателите

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 27.05.2019

Докато почти навсякъде има безпрецедентно увеличаване на избирателната активност, то в България е обратното. Част от проблема е в избирателните списъци. Вътрешният дебат бе обвързан с по-голям общоевропейски дебат. България изпита вътрешна битка на затворено в себе си общество, което май не е разбрало за какво служи ЕС. Това коментира политологът Христо Анастасов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Видяхме неочакваната преднина спрямо прогнозите на ГЕРБ. Видяхме и много слабото представяне на БСП. Легитимацията през старото дясно не получи подкрепа от избирателя. ВМРО уби другите националистически формации. Станахме свидетели и на формации, легитимиращи се през кремълски поглед. Следват интересни местни избори на есен".

Случилото се в Германия не показа изненада – смъртта на социалдемокрацията е очевидна, както и Зелените като основна лява сила в Германия и официално втора голяма сила там, подчерта развоя политологът. "В новата динамика старите партии умират. В Италия от два популистки фактора единият изяде другия. Франция и Англия са интересните в случая страни с традиционно двупартиен модел. Тенденцията е Зелените да са новата левица. Победата на Льо Пен не е помитаща", каза още Христо Анастасов.

Гостът определи няколко тенденции, лоши и добри:

*Евроскептиците имат твърде голям брой в следващия парламент - нищо, че се разделени.

*Проевропейските партии и Зелените в Германия са на сцената и правят естествен съюз в полза на засилването на ЕС и преднина от 2/3-ти.

*Европейският дебат хвана за сърцата повечето европейци.

В Европа има европейско гражданско тяло, което в повече от 50% от целостта си участва в изборите, смята Христо Анастасов.

Последни новини
Още от Светът е бизнес