Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България е портал за Грузия към Европа

Арчил Караулашвили, генерален директор „Евроинтеграция" в Министерството на външните работи на Грузия, „Светът е бизнес“, 22.05.2019 г.

Българо-грузинските отношения през последните 10 години се развиват благоприятно и за двете държави, смята генералният директор по „Евроинтеграция“ в Министерството на външните работи на Грузия Арчил Караулашвили. Той коментира източното партньорство между двете държави в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„България и Грузия са в интензивни консултации, относно европейската ни интеграция. Поддържаме много добро икономическо сътрудничество и работим все по-усърдно, за да подобрим партньорството си. За Грузия България е портал към Европа. А Грузия може да служи за портал на България към Кавказкия регион“.

Грузия е страна, която практикува свободна търговия, твърди Караулашвили, посочвайки установените отношения на страната с ЕС, страните от Кавказкия регион, Русия, Япония, САЩ и други.

„За съжаление Кавказкият регион все още не е комфортен, защото 20% от територията на Грузия е окупирана от Русия, но въпреки обстоятелствата успяваме да осигурим привлекателна среда за бизнеса. Постигнахме това с реформи. Грузия изкорени корупцията си. Борим се активно с престъпността и дори сме лидери в това отношение в света. Тези условия по някакъв начин неутрализират опасностите от тази окупация“.

Още по темата

Грузинските данъци са изключително ниски, което улеснява работата на чуждестранните инвеститори, казва генералният директор по „Евроинтеграцията“. Той отбелязва, че Световната банка поставя Грузия глобално на шесто място по този индекс.

За всички двустранни ползи на Грузия и България, както и перспективите пред бившата съветска република на световната търговска сцена, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес