Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Модернизацията - основен проблем на българската армия

Ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, Светът е бизнес, 17.05.2019

Въоръжените сили са в състояние да изпълняват конституционните си задължения, но с ограничения. Това означава, че боеспособността на формированието на българската армията е силно занижена. В някои случаи дори може да се говори за липса на такава. Основният проблем са техниката и неизправностите. Това коментира генерал Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Новопостъпил войник би следвало да разполага минимум с 1000 лв. основна заплата, а сега тя е в размер на 820-830 лв, разкри Съби Събев. Тревожно е състоянието на модернизацията на армията, счита той.

"Че сделката за F-16 може да отпадне бе неудачно съобщение предвид факта, че преговорите по сключването ѝ не са приключили, независимо от неудовлетворяващите финансови параметри по някои компоненти от сделката. Ресурсът от 1,8 млрд. лева от България за 8 изтребителя се оказва недостатъчен, ако съпоставим сделката със Словакия – там са заделени 1,8 млрд. щатски долара за 14 самолета. Възможно е да се отстояват национални интереси".

Добре е армията да не получава полицейски функции, за да не се изкушава от разрешаване на вътрешни проблеми, смята генерал Събев.

Има популисти, които считат, че средствата за армията трябва да се отклонят в други сектори, подчерта гостът. Но ако армията се срине изцяло, изграждането ѝ от начало ще струва десетки милиарди лева, спомена още съоснователят на Атлантическия съвет на България.

По повод промените в Закона за отбраната относно създаване на съвместно командване на специалните операции за синхронизация със съюзниците от НАТО Съби Събев изрази мнение, че след като има съюзно командване по специалните операции, значи това е правилна стъпка. Намалява се командната верига. "Нашето командване трябва да контактува с натовското. Това осигурява гъвкавост по отношение на специалните операции, включващи диверсии, разузнавания и т.н.", отбеляза той.

Вижте видео от целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес