Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Кипър инвестира в научни изследвания, за да стане технологичен хъб в Източното Средиземноморие

Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, Светът е бизнес, 17.05.2019

Една от амбициозните цели на Кипър е да се превърне във високотехнологичен център в Източното Средиземноморие. Това каза Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Голям приоритет са научните изследвания в областта на селското стопанство, здравеопазването, образованието и енергетиката с акцент върху възобновяемите източници".

Единият от кипърските проекти е в областта на научните изследвания и иновации в синята икономика и бързото развитие на офшорния енергиен сектор на страната, обясни Бобанац.

Кипър поддържа и развива все по-силно сътрудничество с Израел в областта на изследванията и иновациите, заяви тя.

"През последните години бяха подписани няколко споразумения за съвместна дейност".

Основните приоритетни направления за сътрудничеството са в областта на селското стопанство, енергийния сектор, възобновяемите източници и новите технологии за сигурност, поясни Бобанац.

Целта на двете страни е развитието на високотехнологичен хъб в Източното Средиземноморие, отбеляза тя.

"Повишаването на дела от БВП за научни изследвания и иновации ще осигури в близките години около 400 млн. евро за изграждане на нова инфраструктура за стимулиране на изследователите".

Средства се търсят не само от държавния бюджет, но и от европейските фондове. Кипър зае престижното първо място в ЕС за усвояване на средства по програмата „Хоризонт 2020“, заяви журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес