Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Иновациите в Кипър целят растеж на БВП от 3% на 6%

Кириакос Кокинос, първи главен учен на Кипър със статут на министър, „Светът е бизнес“, 17.05.2019 г.

Кипър е една от най-малките държави-членки в Европейския съюз, но това в никакъв случай не ѝ пречи да проявява амбиции в сферата на иновациите. Именно тези амбиции са темата на разговора с първия главен учен на страната с ранг на министър Кириакос Кокинос с водещия Николай Кръстев в предаването „Светът е бизнес“.

„Популацията на Кипър е под 1 млн. души, но ние инвестираме годишно около 200 млн. евро в иновации от различни източници. Целта ни е да увеличим БВП на страната от 3% на 6% чрез инвестиции в иновации“.

Амбициите пред кипърското правителство са наистина смели, но с оглед влиянието на технологиите в съвременния свят не е изключено след една поредица от добри решения наистина да се стигне до подобен ръст на БВП. Ключовото, според Кокинос, е наличието на човешки ресурс.

„Финансирането е едно от най-малките ни предизвикателства в иновациите. По-важното е как ще се използват средствата. Най-важният капитал е човешкият“.

Ролята на новия държавен пост е да се създаде политическа подкрепа към научната дейност в Кипър, уточнява още Кириакос Кокинос.

За повече подробности по темата изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес