Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Превантивната дипломация - основен фокус на ООН в Близкия изток

Николай Младенов, бивш министър на външните работи и отбраната, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Близък изток, 16.05.2019

Превантивната дипломация е основният фокус на ООН в Близкия изток, а да се постигне израелска позиция относно Тел Авив е ключов фактор. Важно е да се обединят двете части на палестинското национално движение и Газа да се върне под контрола на легитимното правителство. Това мнение изказа Николай Младенов, бивш министър на външните работи и отбраната, специален пратеник на генералния секретар на ООН за Близък изток, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Говорейки за Близкия изток, можем да коментираме два процеса: първият е консолидация на противопоставящите се на радикалния ислям сили и тези, които подкрепят умерените икономически фракции и светския характер на държавите. Това се вижда в реформите в Саудитска Арабия и противопоставянето на хаоса от Ислямска държава. Вторият е натрупването на много нерешени социални и икономически проблеми в рамките на доста държави в региона. Виждаме случващото се в Либия, Алжир например".

Затова в момента един от основните фокуси в работата на ООН е да се предотврати появата на нови конфликти, твърди Николай Младенов. "Най-явният пример за това е ситуацията в Ивицата Газа и евентуална война, както и да се помогне на легитимните власти да разрешат проблемите", допълни бившият министър на външните работи и отбраната.

"В Сирия, където политическите процеси са дълбоки блокирани, опасността от поява на нови форми на радикализация продължава да бъде сериозна".

Победата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху бе напълно очаквана, констатира Младенов. "Той представи ясна визия – за подкрепа на продължаващото икономическо развитие в Израел. Подкрепа на процеси за сигурността и силно партньорство със САЩ. Тези избори в Израел не бяха водени на база битка за палестинския въпрос или отношенията с арабските страни, а по-скоро на икономическа основа. Притеснително обаче е, че в резултат от тях видяхме засилване на десните популистки партии", уточни той.

"Важни фактори, които могат да повлияят, са: дали американската администрация ще се намеси за разрешаване на конфликта между Израел и Палестина. Второто е каква политика Европа ще продължи да има по отношение на този конфликт. На трето място това ще са по-мащабните процеси – противопоставянето между Саудитска Арабия, Иран и т.н.".

Преди година започна ескалацията в Газа, посочи гостът. "Там хуманитарната криза е изключително тежка, рискът от инциденти - също. Доскоро хората живееха с 3 часа електричество на ден, болниците отдавна бяха затворили", поясни още пратеникът на генералния секретар на ООН в Близкия изток.

"През последните години говоренето за Европа стана бюрократичен процес. Брюксел обрасна с комисии, комитети и други институции, отдалечени от смисъла за Европа. Отделно всички свикнахме с това, което имаме, като даденост. Това повиши качеството на живот, но откъсна нормалния човек от европейските процеси. Възникна радикализъм, популизъм. Антисистемните партии, ако завземат властта, биха блокирали бюджетните и институционалните процеси в Европа. Също така битката с фалшиви новини трябва да се разглежда и глобално, и регионално".

Последни новини
Още от Светът е бизнес