Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Роналд Рейгън - въплъщение на оптимистичното въображение и дарбата да убеждаваш

Свилен Спасов, създател на поредицата "Власт и отговорност" в издателство "Сиела", Светът е бизнес, 13.05.2019

Тази година се отбелязват 30 години от падането на Берлинската стена. Когато се планира поредица от книги, те съответстват на определени моменти. Това е петата книга от поредицата „Власт и отговорност“. Един от колосите в политиката на 20 век несъмнено остава Роналд Рейгън. Това заяви Свилен Спасов, създател на поредицата "Власт и отговорност" в издателство "Сиела", по темата за книгата „Роналд Рейгън. В името на свободата” и мястото на 40-я президент на САЩ в променящия се свят през 20 век в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Първата му политически реч е наречена „Америка прекрасна“. С президента Рузвелт са много различни. Рузвелт спаси Западна Европа. Рейгън освободи Източна Европа. И двамата не са забравили кой е най-добрият приятел на Америка. Мирът по света след Втората световна война се е установил донякъде, гонейки две основни причини, една от които е как Германия и Япония да не възпрепятстват нормалния живот по света".

Рейгън е заварил Америка нещастна, напомня Свилен Спасов. "Но той е наследил търговската си дарба от баща си и говори простичко, разбираемо и реални неща. Най-същественият му период е, когато работи за General Electric. Той обикаля Америка заради това. Придобива усещането къде какво се случва и притежава оптимистично въображение", отчита той.

"При една доста закъсала страна и огромен диктат на синдикатите Маргарет Тачър съумява да се справи така, както Рейгън със стачката на авиодиспечерите, и формира Рейгъномиката. Намаляването на данъците активно започва от Роналд Рейгън. Свободата в неговите разбирания е цялостната свобода на избора. Точно от негово време започна възходът и на IT секторът в страна. След 1982 г. следват години със 7-процентен ръст на икономиката".

Най-голямата сила на Рейгън е да ходи както с натиска, така и с "клонките на мира" в ръката си, посочи гостът. Той умее да убеждава, заключи той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес