Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Стево Пендаровски - визионерът обединител на всички граждани на Северна Македония

Николай Коев, журналист - международник и първи кореспондент на БТА в Република Северна Македония, Светът е бизнес, 07.09.2019

Мисля, че Стево Пендаровски ще бъде президент с успешен като цяло мандат, ако не се случи нещо драматично. Той има своето политическо минало, добър опит като съветник на двама президенти. Има опит на работа с Евроатлантическия алианс като координатор. Струва ми се, че той ще се стреми да бъде президент на всички граждани в Македония. Ако и втората година му е успешна, той би завършил успешно целия свой мандат. Това твърди Николай Коев,  журналист - международник и първи кореспондент на БТА в Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Предизборната кампания в Северна Македония протече според очакванията, с една умерена агресивност и от двете страни. Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО ДПМНЕ бе малко по-конкретна и остра в своите послания, които, разбира се, намираха своя отзвук. Пендаровски бе по-обран и доста добре аргументиран в становищата си. За не малка част от гражданите Давковска излъчи хващащи, влияещи послания".

Неизвестностите бяха около активността на тези избори, посочи Николай Коев. "С малко бе премината границата от 40% и имахме легитимен вот. Тук правим уточнението, че албанският електорат изигра съществена роля за избора на Пендаровски", допълни той.

"Охрид бе бастион за ВМРО. Очевидно има ферментация в нагласите на македонските избиратели. На хората им омръзна от чести промени, избори, социална депресия. Те искат спокойствие, повишаване на жизнения стандарт, пълноценна евроинтеграция. Струва ми се, че във ВМРО ще настъпят промени. Християн Мицкоски ще отстъпи. Успешната кандидатура на Давкова би могла да намери място в управленските структура на ВМРО".

Традиционните албански субекти не предложиха нищо ново в своите платформи, подчерта Николай Коев. Новите партии са по-привлекателни за албанското население в Северна Македония, спомена още той-

От момента на независимостта на Македония ние говорим за активизираме на двустранните икономически отношения с България, напомни журналистът.

Последни новини
Още от Светът е бизнес