Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Педро Санчес ще ръководи нестабилна коалиция в Испания

Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел, Светът е бизнес, 30.04.2019

Положителната новина от парламентарните избори в Испания е, че крайната десница в страната няма да има ключова роля при определянето на състава на правителството въпреки участието си в него. Така коментира резултатите от провелите се в неделя избори в европейската държава Момчил Инджов, кореспондент на Club Z в Брюксел, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Победата на испанските социалисти беше очаквана, посочи Инджов.

Очаквано беше и че за пръв път в демократичната история на Испания в парламента ще влезе и представител на крайната десница в лицето на ПП "Вокс“.

Според Инджов победата на испанските социалисти на предсрочните избори, които се проведоха само 10 месеца след идването им на власт, до голяма степен се дължи на скандалите около Народната партия, както и в общи линии загубената ѝ идентичност.

„Народната партия е загубила 3 млн. гласа. От тях 1,6 млн. са се пренасочили към "Вокс", а 1,4 млн. към либералната партия "Сиудаданос“, която е една много модерна проевропейска формация... Тя всъщност е партията, от която не само Испания, а цяла Европа има нужда в момента - еквивалент на "Република напред!“ на френския президент Еманюек Макрон“.

Висока избирателна активност в неделя беше символ на европейска решимост на испанците, като 90% от тях гласуваха за проевропейски партии, добави още Инджов. Според него одобрението към премиера Педро Санчес също е привлякло немалко избиратели към урните.

Санчес беше човекът, който договори бъдещето на Гибралтар да не може да бъде решавано без Испания... След последните избори той се легитимира като един премиер и един истински лидер на партия“.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес