Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Не се очакват големи изненади на предсрочния вот в Испания

Доц. д-р Валентин Петросенко, преподавател в ПУ, испанист, „Светът е бизнес“, 26.04.2019 г.

Испания е изправена пред първия от поредицата важни вотове, стартирайки с предсрочните парламентарни избори на 28 април. Именно това е темата на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев, където гост-коментатор е испанистът доц. д-р Валентин Петросенко от Пловдивския университет.

„Социалистите имат сериозна преднина, но имат и сериозни опоненти. Едва ли би се стигнало до някакви големи изненади. Основният им съперник ще бъде Народната партия“.

В миналото Народната партия се ползва с най-голямо доверие от хората в Испания, но със смаляването на църковното влияние политическите сили стават все по-изравнени. Това казва още доц. д-р Петросенко.

„Обширната платформа на Vox не е реалистична. Това произлиза от опиянителните им резултати до момента. Възможна е изненада от тях, но едва ли те ще получат особено значим процент от вота“.

Крайно дясната партия Vox планира да се намеси още по-сериозно в политическия живот в страната, но популизмът при нея няма как да се приеме за здравословен в Испания, допълва гостът в предаването.

По темата със суверенитета на Каталуня доц. д-р Петросенко смята, че настроенията там не са се променили, но вече всички се убедиха, че никой няма полза от ескалация на напрежението. Отцепление на областта би било възможно само с политически похвати.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес