Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Край на двойните стандарти при храните – край на дискриминацията в ЕС

Момчил Неков, евродепутат от листата на БСП, „Светът е бизнес“, 25.04.2019 г.

Приемането на наредбата срещу двойните стандарти при храните се очаква да сложи край на една дълга и порочна практика, ощетяваща над 100 млн. европейци. Това е мнението на Момчил Неков, евродепутат от листата на БСП, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„България е най-заинтересована наредбата да бъде транспонирана в страната, защото с нея ще се реши един проблем, датиращ от 90-те години. Ако тогава нямахме инструментите за решението, то ЕС сега ни дава тази възможност.“

Аргументите на производителите са, че рецептите в отделните страни се прилагат в съответствие с вкусовете на населението, но Неков споделя как всъщност оспорването е отпаднало пред Европарламента.

„Аргументите на бизнеса срещу наредбата бяха, че рецептите се изготвят на база вкусовите предпочитания на отделните пазари. Е, как определиха вкусовите предпочитания на 4-месечни бебета в Германия и в Чехия? Едни предпочитали повече ориз за сметка на повече зеленчуци и обратно“.

Темата със субсидирането в земеделието също е дискутирана с българския евродепутат, тъй като там също има проблеми, които засягат голям процент от родните земеделци.

„Повече от 80% от субсидиите отиват в по-малко от 6% от бенефициентите - зърнопроизводители. Това ощетява останалите отрасли, като зеленчуците“.

Санкциите по европейските директиви трябва да остават в бюджета на съответната държава, казва още гостът в предаването. Причината е, че все пак дадена държава с нейното население е потърпевша от некоректните търговски практики.

Последни новини
Още от Светът е бизнес