Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Нуждата от профсъюзи никога не е била толкова силна

Оуен Тюдор, зам. генерален секретар на МКП и ръководител на департамент "ЕС и международни отношения" в Британския конгрес на профсъюзите, Светът е бизнес, 24.04.2019

Оуен Тюдор, зам. генерален секретар на МКП и ръководител на департамент "ЕС и международни отношения" в Британския конгрес на профсъюзите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Оуен Тюдор, зам. генерален секретар на МКП и ръководител на департамент "ЕС и международни отношения" в Британския конгрес на профсъюзите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аргументът за дейността на профсъюзите никога не е бил по-силен. Глобализацията постави необходимост служителите да се обединяват не само в рамките на своите градове или компании, а и трансгранично. Това каза Оуен Тюдор, зам. генерален секретар на МКП и ръководител на департамент "ЕС и международни отношения" в Британския конгрес на профсъюзите, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира разликите в заплащанията на гражданите в рамките на Европа. Според него отчасти това се дължи на факта, че Европейският съюз (ЕС) не полага достатъчно усилия, за да преодолее тези различия, както и на неправилните практики на международните компании.

Компаниите заплащат високи заплати и са склонни да преговарят с профсъюзите, когато оперират в собствените си страни. Когато са извън родината си обаче това не е така“.

Според Тюдор пътят към преодоляване на проблема преминава през трансграничната работа на профсъюзите.

„Служителите от всички страни на дадена компания трябва да се обединяват. Така тези, които имат по-силни организации, ще могат да съдействат на останалите“.

Правото на движение трябва да е възможност за хората, а не задължение за тях за по-високи заплати, подчерта гостът.

Тюдор коментира и заплахата скоро хората да бъдат изместени от роботите. Той отбеляза, че политиците трябва да направят постепенен преход към високотехнологично бъдеще.

„Работодателите, които отстраняват масово служителите си заради замяната им с роботи, ще срещнат трудности при продаването на продуктите си, защото хората ще изберат продукти на производители с по-справедлив подход“.

Гостът коментира и събитията във Великобритания, като се спря на неяснотата около предстоящата раздяла на Кралството с ЕС. Той подчерта, че се надява британските политици и представителите да блока да намерят изход от патовата ситуация, който да защити работещите граждани, като не изключи възможността решението да е провеждането на нов референдум за Brexit.

“Функция на демокрацията е човек да има право да промени мнението си. Британците също трябва да имат възможност да променят решението си за Brexit”.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес