Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Липсата на инфраструктура – главен проблем на Балканите в областта на енергетиката

Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен фонд за енергийна сигурност, Светът е бизнес, 24.04.2019

Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен фонд за енергийна сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен фонд за енергийна сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният проблем на Балканите в областта на енергетиката е дефицитът на инфраструктура. Това каза Алексей Гривач, заместник-директор по газовите проекти в руския неправителствен фонд за енергийна сигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Според Гривач липсата на инфраструктура е и една от основните причини идеята за изграждането на газов хъб „Балкан“ за момента да изглежда нереалистична.

За да има хъб са необходими няколко много важни условия – развита инфраструктура, газов пазар – много голямо потребление или на мястото, където се създава хъба, или в съседните страни, както и подземни хранилища на газ. Към момента България няма нито един от тези три показателя“.

Гостът коментира и продължаването на строежа на „Турски поток“, като отбеляза, че за момента има положителна динамика за него от страна на Русия.

Турски поток“ се роди във връзка с това, че не успя да се реализира „Южен поток“, който трябваше да мине през България. Това се случи вероятно под сериозно външно влияние, на което Турция успя да се противопостави“.

Според Гривач това не би било заплаха за Европейския съюз (ЕС).

Блокът активно подкрепяше появата на Турция като транзитьор за европейските страни. Европа не би трябвало да се притеснява от създаването на „Турски поток“... Страната отдавна изгражда транзитен хъб с цел да стане мост за различни ресурси към Европа“.

Друга тема, на която Гривач се спря, е проектът „Северен поток 2" и разногласията, които изграждането му предизвика сред страните членки на ЕС. Според него проектът не представлява заплаха за Европа, а създаването му дори би увеличило конкуренцията и намалило цените.

„Руският газ може да стигне до потребителите, ако те го поискат. В последните години видяхме, че потребителите гласуват за доставките от Русия въпреки политиката на Европейската комисия, която е насочена към ограничаването им“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес