Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Желанието за борба с корупция – най-значимо за обединението на украинците

Олександр Хара, украински анализатор в неправителствената организация Майдан, бивш дипломат и член на съвета по националната сигурност към украинския президент, Светът е бизнес, 23.04.2019

Победата на комика Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна донякъде се дължи на факта, че страната следва цялостната европейска тенденция за избиране на антисистемните сили. Украинците гласуваха обаче и за обещанията за промяна, каквато предишният лидер Петро Порошенко не можа да постигне – най-вече по отношение на борбата с корупцията. Това каза Олександр Хара, украински анализатор в неправителствената организация Майдан, бивш дипломат и член на съвета по националната сигурност към украинския президент, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

"Украинците се оказаха много по-обединени не по отношение на етническите въпроси и общия език, а относно борбата с корупцията“.

Хара посочи, че вероятно голяма част от поддръжниците на класиралия се на трето място кандидат-президент Юлия Тимошенко също са дали подкрепата си за Зеленски на втория тур на изборите.

Предвид политическото минало на Тимошенко много малко хора повярваха в нея. Някои хора от нейния лагер обаче бяха твърдо срещу президента Порошенко... Ако балотажът беше между тях двамата щяхме да видим една далеч по-разединена Украйна“.

Според госта възможността Зеленски да подкрепи евентуална кандидатура на Тимошенко за министър-председател все още е неясна.

За момента нещата са несигурни – зависи дали парламентарните избори ще бъдат насрочени за края на лятото или за октомври“.

Хара коментира и съмненията, че новият лидер на Украйна е свързан с Русия, като отбеляза, че няма доказателства за връзките на Зеленски с Кремъл.

„Зеленски посочи, че ще разшири преговорите с Русия и веднъж отбеляза, че ако руския президент Владимир Путин освободи украинците, които са задържани като заложници в Русия, би направил отстъпки. Някои хора се опитаха да спекулират с тези му изказвания“.

По време на кандидат-президентската си кампания Зеленски посочи обаче, че няма да се откаже от важни теми като възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО, добави Хара.

Според него е невъзможно Украйна да запази границите и независимостта си, ако не се присъедини към съюз като НАТО.

Русия е екзистенциална заплаха за Украйна и го е доказала през годините“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес