Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Близо ли е Китай до глобално надмощие?

Проф. Динко Динков, УННС, Светът е бизнес, 23.04.2019

Китай се утвърждава като един от първостепенните фактори в съвременния свят. Това поражда притеснения, вълнения и подозрения. Всяка радикална промяна в международната система поражда много емоции. Това каза проф. Динко Динков, УННС, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Наблюдаваме утвърждаването на Китай като фабриката на света. Страната вече много дълго време поддържа много високи темпове на икономически растеж. Китай се превърна в икономическо чудо. Средният темп на икономически растеж в Китай през последните 30 години надхвърля 9%".

През последните 2 години се наблюдава известен спад, заяви Динков. Китай не се срина, каквито бяха очакванията на мнозина, като това дава основания да се говори за китайски модел на икономическо развитие, обясни той.

„В еднопартийна система Китай съумя относително ефективно да използва природните и човешките си ресурси“.

Той коментира и китайския мащабен проект „Път на коприната“.

„Китай официално лансира идеята през 2013 г. Това е грандиозен проект за жп линии, пътища, пристанища, които ще свързват над 60 държави от Азия, Европа и Африка“.

Ако трасето е еднопосочно, то рано или късно ще се обезсмисли, смята Динков.

"Китай имаше интерес към пристанищата в Бургас и Варна. Пекин искаше да купи корабостоителници в Русе и Варна. Азиатската страна отдавна разработва стратегия за достъп до европейския пазар".

САЩ едностранно напуснаха ключови международни договори, отбеляза той.

"САЩ станаха най-протекционистката държава и парализираха най-мощния механизъм за свободна търговия Световната търговска организация. Поради това ЕС и Китай намират допирни точки".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес