Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Как България може да се превърне в балканската Швейцария?

Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, Светът е бизнес, 22.04.2019

Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен – част от тях са приемливото равнище, на което остават основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната. Остават обаче двата основни проблема – недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство. Това каза Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне Швейцария на Балканите“.

Гостът коментира мнението на експерти, че сегашният икономически модел на страната е изчерпан. Според него промените не биха повлияли негативно, проблем е обаче, че у нас често те се прилагат без да е извършена предварително достатъчна оценка на въздействието им.

Все пак резервите на модела не са напълно изчерпани, отбеляза Симеонов.

„Българската икономика има още страшно много резерви - преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази насока. Вече например сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили“.

Гостът коментира и възможността за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II. Според него това е една от темите, за чийто напредък ключова роля би имало създаването на електронно правителство.

Хубавото е, че отдавна сме във валутен борд, дисциплината ни във финансовата част на икономиката е много по-сериозна, отколкото на други страни, които са дори членки на еврозоната“.

Вижте видео материала с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес